ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Η Σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης
 
      

Παιδιά μου, ο διαδραστικός πίνακας έχει τις διαστάσεις ενός παραδοσιακού μαυροπίνακα ή ενός λευκού πίνακα με μαρκαδόρο, ο οποίος συνδέεται μέσω ενός καλωδίου με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα προτζέκτορα, με τον οποίο προβάλλεται η εικόνα από τον υπολογιστή στο διαδραστικό πίνακα.



Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι μια επιφάνεια αφής, που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με τα αντικείμενα που προβάλλονται στην επιφάνειά του, απλώς αγγίζοντάς τα. Ο χρήστης δύναται να χρησιμοποιήσει το δάχτυλό του σαν ποντίκι υπολογιστή ή μπορεί να γράψει επάνω στον πίνακα με έναν από τους ειδικούς μαρκαδόρους. Μπορεί, επίσης, να μετακινήσει και να περιστρέψει αντικείμενα με το χέρι του, να γράψει πάνω σε ειδικά προβαλλόμενο πληκτρολόγιο και γενικά να κάνει με πολύ άμεσο και απλό τρόπο, ό,τι μπορεί να κάνει με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία- είναι από τις πρώτες χώρες, που αξιοποιήθηκε στην εκπαιδευτική διαδικασία- ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, διαπιστώθηκε, πως υπήρξε :



* Αύξηση ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος

* Περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεργασία

* Λιγότερες σημειώσεις στην τάξη

* Αυξημένη ανταπόκριση και δυνατότητα αφομοίωσης σύνθετων εννοιών

* Καλύτερη εκμάθηση για παιδιά με διαφορετικά στυλ μάθησης ( Ακουστικό, Οπτικό, Κιναισθητικό).



Το Σχολείο μας διαθέτει ικανό αριθμό τέτοιων πινάκων, που αξιοποιούν καθημερινά οι ακούραστοι δάσκαλοι της εκπαιδευτικής μας κυψέλης. Μάλιστα μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους και σε συναδέλφους άλλων Σχολείων. Έτσι, τη Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014, θα πραγματοποιηθεί στη φιλόξενη σχολική μονάδα  του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, παιδαγωγική συνάντηση,που διοργανώνεται από την ακατάβλητη Σχολική Σύμβουλο της περιφέρειας μας, κ. Κυριάκη Βασιλική, με θέμα: «Η διδακτική αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα στην Ιστορία και τα Μαθηματικά».

Η παρουσίαση θα γίνει από τον αξιόλογο συνάδελφο κ. Ρίζο Τζαλακώστα, άριστο γνώστη της σύγχρονης εκπαιδευτικής τεχνολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Μαθητές... οι δάσκαλοι της 20ης εκπαιδευτικής περιφέρειας, που διδάσκουν στην ΣΤ`τάξη.



Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ