ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ

"Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ."

Γιάννης Ρίτσος

     Μια διαφορετική ημέρα πέρασε η εκπαιδευτική κυψέλη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς,  τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα σχολικού Αθλητισμού και θεματικό άξονα: «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».
      Αναμφίβολα εξαιρετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, να παροτρύνει μαθητές και εκπαιδευτικούς, να βγουν από τις τάξεις και να κάνουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του «Κοινωνικού Σχολείου». Πρέπει εδώ να σημειώσω, πως το «Κοινωνικό Σχολείο» είναι ένα  πολυθεματικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εξειδικευμένα θέματα, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, βελτιώνοντας την υγεία τους και την ποιότητα ζωής τους.
     Το πρόγραμμα  των δραστηριοτήτων  εκπόνησαν  οι εξαιρετικοί συνάδελφοι της Φυσικής Αγωγής,  Σωτηρόπουλος  Νικόλαος και Μαίρη Φιλοπούλου.  Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους στίχους «Αν όλα τα παιδιά της Γης», του μεγάλου μας ποιητή, Γιάννη Ρίτσου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν  οι κύκλοι, που έκαναν οι μαθητές μας, στο χώρο του γηπέδου μπάσκετ.  Ας μην ξεχνάμε πως ο κύκλος είναι ένα μαγικό σύμβολο, που ενώνει το πνεύμα και την ύλη και έχει άπειρη δύναμη. Ο χώρος εντός του είναι μια σαφής έκταση ψυχικής προστασίας και δύναμης, μια περιοχή πνευματικής ασφάλειας.
     Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συναδέλφους μου, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχία  της εκδήλωσης.  Επίσης ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον γνωστό  παραολυμπιονίκη,  Σάκη Κωστάρη, που ήταν κοντά μας  και  μίλησε στους μαθητές μας, μεταλαμπαδεύοντας τους την αγάπη για τη ζωή και τη μαραθώνια κολύμβηση, έναν αθλητή ξεχωριστό και αναμφίβολα παράδειγμα προς μίμηση.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ



1η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού:"Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι"

    Στις 6 Οκτώβρη 2014 , οι εκπαιδευτικοί του 7ου Δημοτικού σχολείου Κηφισιάς προσπάθησαμε, αν και.. διαφορετικοί, να συνεργαστούμε και να οργανώσουμε μια αθλητική και πολιτιστική ημερίδα με θέμα: "Όλοι διαφορετικοί, όλοι ισοι".  Η ημερίδα αποτελούνταν απο 3 κύκλους των 2 διδακτικών ωρών, στους οποίους κάθε τάξη ακολουθούσε κυλιόμενα, με την μορφή της κυκλικής προπόνησης, μια σειρά απο δραστηριότητες. Ο κάθες κύκλος αποτελούνταν: 1) απο το αθλητικό κομμάτι, με δραστηριότητες στοχευμένες πάνω στο θέμα της διαφορετικότητας, σε ένα άτυπο πρωταθλημα συνεργασίας, που συντονίστηκε απο τους δασκάλους Φυσικής Αγωγής, αλλά πήρε σάρκα και οστά με την συνδρομή όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου  2) απο προβολή βίντεο και συζήτηση στις τάξεις  και 3) απο το εικαστικό και μουσικό κομμάτι που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων.
   Παρά το ομολογουμένως μικρό χρονικό περιθώριο προετοιμασίας, έχουμε την πεποίθηση πως το παράδειγμά της συνεργασίας μας μίλησε στους μαθητές μας , οι οποίοι με τα χαμόγελά τους και την διάθεση τους  , μας θύμισαν πώς η χαρά του παιχνιδιού δεν μπορεί παρά  να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαίδευσης.
   Ακολουθεί βίντεο με χαρακτηριστικές στιγμές της ημέρας. Τα πρόσωπα των μαθητών οπου χρειαζότανε έχουν αλλοιωθεί.Και του χρόνου λοιπόν!
Από το blog της Φυσικής Αγωγής