refugees στα Αγγλικά


ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ



    Τον Αύγουστο του 1922, στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, γράφτηκε το τέλος μιας ιστορίας 2500 χρόνων, όσα και τα χρόνια της ελληνικής παρουσίας στην ευλογημένη γη. Μέχρι εκεί ήταν… Η Σμύρνη, μάνα καίγεται!
   Και άρχισε ο μεγάλος ξεριζωμός. Εκατομμύριο και πλέον Έλληνες εγκατέλειψαν, με όποιο μέσο εύρισκαν τις εστίες τους και ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα. « Σε ποια πέτρα και σε ποιο χώμα να ριζώσεις τώρα πια και από το θάνατο ακόμα πιο πικρή είσαι προσφυγιά», σημειώνει ο ποιητής επηρεασμένος από τις αφηγήσεις οικείων προσώπων και άλλων προσφύγων που γλίτωσαν από την κόλαση της Σμύρνης.
   Ενενήντα πέντε χρόνια από τότε, σε μια άλλη περιοχή της Ασίας, τη Δυτική Ασία, γνωστή και ως Μέση Ανατολή, περιοχή που χαρακτηρίζεται από συνεχείς συγκρούσεις και αναταραχές ανάμεσα στους λαούς της, εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρική γη και αναζητούν καταφύγιο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
   Το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων φθάνει στα μικρασιατικά παράλια. Οι εικόνες που μεταδίδουν το τηλεοπτικά δίκτυα συγκλονίζουν . Με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, με όποιο τρόπο μπορούν. Άλλοι τα καταφέρνουν, άλλους τους καταπίνουν τα μανιασμένα κύματα. Οι μνήμες στον τόπο μας ζωντανεύουν. Οι Έλληνες  θυμούνται  τους δικούς τους πρόσφυγες και τους αγκαλιάζουν…  Η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας προσέφερε μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ρουχισμού στους αρμόδιους φορείς που είχαν το συντονισμό της στήριξης των χειμαζόμενων συνανθρώπων μας.
   Ωστόσο, συγκινητική είναι η αποτύπωση του προσφυγικού δράματος, στις ζωγραφιές των μαθητών της Ε`τάξεως, που ετοίμασαν με την ακούραστη καθηγήτρια των Αγγλικών, κ. Ελένη Μπαμπαλιούτα, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ