ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ



     Πέρασαν εβδομήντα πέντε χρόνια από τότε… Ήλθε και πάλι η 28η Οκτωβρίου. Αναμφίβολα μια κορυφαία στιγμή της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Η μαθητική κοινότητα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς «Οδυσσέας Ελύτης», τίμησε με σειρά δράσεων τους ήρωες του 1940.
     Βαθιά χαραγμένη θα μείνει στη μνήμη των μαθητών και των τριών τμημάτων της Β` τάξεως του Σχολείου μας, οι αφηγήσεις δυο δικών μας παππούδων. Οι κύριοι Ροντόπουλος Γεώργιος και Νικόλαος Χαρώνης, γεννημένοι στην αυγή της δεκαετίας του 1930, μικρά παιδιά στο ξέσπασμα του πολέμου, έζησαν έντονα τα επακόλουθα του πιο αποτρόπαιου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι αφηγήσεις τους καθήλωσαν το παιδικό ακροατήριο.
     Οι εικόνες του αποχωρισμού του πατέρα από την οικογένειά του, τα γράμματα και οι φωτογραφίες από το μέτωπο, τα άψυχα κορμιά στους δρόμους της Αθήνας, απότοκος της μεγάλης πείνας, κατά τη ζοφερή περίοδο της κατοχής, ξαναζωντάνεψαν από τις διηγήσεις των παππούδων.
      Αχόρταγα ρουφούσε το μαθητικό μελίσσι τις ιστορίες που διηγούνταν οι προσκεκλημένοι μας. Συγκίνηση, ωστόσο, προκάλεσαν τα δάκρυα που κύλησαν στο πρόσωπο του παππού, καθώς έπαιρνε τα μονοπάτια του παρελθόντος.
    Παππού Νικόλα, πόσο θα `θελα να είχαν φωνή τα δάκρυά σου, να μου ιστορούσαν, όσα εσύ δε μπόρεσες να πεις…
     Εντυπωσιακή ήταν η εορτή της 28ης Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύχωρη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου μας, από τους μαθητές των τριών τμημάτων της Δ` τάξεως. Ένα μεγάλο μπράβο στους εξαιρετικούς συναδέλφους, Καλαβρουζιώτη Βασιλική, Σολιδάκη Νίκη, Ανδρέα Σταυρόπουλο, Αγιοστρατίτου Θεοφανώ, Σωτηρόπουλο Νικόλαο και Καλτσά Γεώργιο, που οργάνωσαν με τον καλύτερο τρόπο την εκδήλωση.
     Κορυφαία στιγμή  της επετείου ήταν η μεγάλη μαθητική παρέλαση, που έλαβε χώρα στον κεντρικό δρόμο της όμορφης πόλης μας. Οι μαθητές του Σχολείου μας, καθώς και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, εντυπωσίασαν με το πέρασμά τους το πλήθος του κόσμου, που είχε κατακλύσει τη μεγάλη λεωφόρο.
 
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεότε εδώ φωτογραφίες