ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ


   Ένας διαφορετικός κήπος άνθισε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας την Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016. Τον δημιούργησαν τα τρομερά παιδιά του Β3 τμήματος, με την πρωτοποριακή δασκάλα τους κ. Πηνελόπη Κοπανά. Την αφορμή έδωσε το βιβλίο «ο κήπος του Ματίς», της Σαμάνθα Φρίτμαν, που εκδόθηκε πρόσφατα.Το βιβλίο, εισάγει τα παιδιά όχι μόνο στον κόσμο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, χαράκτη και γλύπτη, αλλά και σε μια εποχή της τέχνης. Με χρωματιστές χαρτοκοπτικές, που φιλοτέχνησε η Κριστίνα Αμοντέο και αναπαραγωγές οκτώ χαρτοκοπτικών έργων του ίδιου του Ματίς, το βιβλίο είναι η ιστορία ενός καλλιτέχνη, που με ψαλίδι και χρωματιστά χαρτιά, δημιούργησε κάτι εντελώς νέο.
   Κοντά στην αυγή της τέταρτης δεκαετία της ζωής του, ο καλλιτέχνης κατάφερε να αιχμαλωτίσει τη δύναμη του φωτός στα έργα του. Ίσως, όπως υποστηρίζει κορυφαίος βιογράφος του, επηρεάστηκε από την άποψη του στοχαστή,που διατείνεται πως το φως είναι το πιο απολαυστικό πράγμα. Συμβολίζει οτιδήποτε κάνει καλό, οτιδήποτε γιατρεύει. Σε όλες τις θρησκείες του κόσμου συμβολίζει την αιώνια σωτηρία. Προϊόντος του χρόνου έφτασε στο σημείο, ώστε τα έργα του να έχουν τη δύναμη να γεννούν το φώς.
   Οι μαθητές ακολούθησαν τη διαδρομή του Ματίς, εμπνεύστηκαν από το βιβλίο και δημιούργησαν υπέροχες χρωματιστές χαρτοκοπτικές, που στόλισαν την είσοδο του Σχολείου μας. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου, με απόδοση που θα ζήλευαν και ενήλικες. Γονείς και δάσκαλοι, ενθουσιάστηκαν  από την εκπληκτική ερμηνεία των ρόλων που τους είχαν ανατεθεί, και ζωηρά χειροκροτήματα κάλυψαν το τέλος της παράστασης.
  Ωστόσο, μέσα στον κήπο του Ματίς, βρέθηκε και ένας «δικός μας» μελετητής της ανθρώπινης ψυχής. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, που σφράγισε με το τεράστιο έργο του την ελληνική λογοτεχνία. Συνύπαρξη που με μοναδικό τρόπο «έδεσε» η εξαιρετική συνάδελφος του τμήματος.
   Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εορτής. Ιδιαίτερα στο καθηγητή της Γυμναστικής κ. Νίκο Σωτηρόπουλο, που άνοιξε νέους δρόμους στο μάθημά της Φυσικής Αγωγής, την κ. Μαρώ Καβύση για τη θεατρική της συμβολή καθώς και το καθηγητή των εικαστικών, κ. Κωνσταντίνο Πάτσιο, για το υπέροχο σκηνικό. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ και στην αεικίνητη συνάδελφο, κ. Κωνσταντίνα Παθιακάκη, για την αγγλική επένδυση της γιορτής.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ