ΑΕΝΑΗ ΓΙΟΡΤΗ

   Ήταν πράγματι ξεχωριστές οι πρώτες δεκαπέντε ημέρες του Ιουνίου του 2016. Συνεχείς ήταν οι εκδηλώσεις στους φιλόξενους χώρους του Σχολείου μας. Σύσσωμη η σχολική κοινότητα του 7ου Δημοτικού, μαθητές, γονείς, δάσκαλοι, σε αγαστή συνεργασία, έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς. Και μη φανταστεί κανείς πως αφήσαμε τα μαθήματα για τις γιορτές. Ποτέ! Το πρωί άρτος, τ` απογεύματα… θεάματα.

   Πρωταγωνιστές και σ` αυτές τις εκδηλώσεις, οι ακούραστοι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας που απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως διαθέτουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα. Το έναυσμα δόθηκε την 1η Ιουνίου, στην αίθουσα των πολλαπλών χρήσεων, όπου οι μαθητές των τμημάτων Β1 & Β2, με τις εξαιρετικές συναδέλφους, Μαραβέγια Ελένη και Εύη Μπλιάτκα.

μας ταξίδεψαν στον κόσμο του Γρηγόρη Ξενόπουλου και του διάσημου Γάλλου ζωγράφου, Ανρί Ματίς. Αμφότεροι σημάδεψαν με το σημαντικό τους έργο την εποχή τους. Για το Ματίς αναφέρθηκα σε προηγούμενη παρουσίαση του Β3, δείτε παρακάτω, «ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ».
   Θα σταθώ, ωστόσο, στον πρώτο, που ως αρχισυντάκτης του θρυλικού περιοδικού, «η Διάπλαση των Παίδων», έγραψε χιλιάδες επιστολές στις οποίες μιλούσε για διάφορα θέματα. Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος έγινε ο δάσκαλος και μερίμνησε συστηματικά για το παιδί αναγνώστη, για το παιδί που χρειάζεται αγωγή και παιδεία. Μέσα από το βιβλίο του, το «συμβούλιο των δακτύλων», οι μαθητές της Β' τάξης χάρηκαν τον ευφάνταστο τρόπο παρουσίασης της ονομασίας των δακτύλων, και στη συνέχεια  γνώρισαν τον κώδικα Μπράιγ, το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Ήταν μια υπέροχη παράσταση η οποία διαδραστικά συνδέθηκε με τη μουσική, το χορό, τη γυμναστική, τα εικαστικά, καθώς και με το μάθημα των Αγγλικών.

   Το πολυπληθές κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας ενθουσιάστηκε από το οδοιπορικό στη μαγική ελληνική γη, καθώς κι από το θεατρικό δρώμενο που “ανέβασε” η καινοτόμος συνάδελφος του Δ1 τμήματος, κυρία Βίκυ Καλαβρουζιώτη, σε συνεργασία την αεικίνητη καθηγήτρια των Αγγλικών, κυρία Παθιακάκη Κωνσταντίνα. Οι επισκέψεις των τουριστών στα σμαραγδένια ελληνικά νησιά και η επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα, τροφοδότησαν την πλοκή της παράστασης, σκορπίζοντας άφθονο το γέλιο στην κατάμεστη αίθουσα.
  Εντυπωσιακές ήταν και οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στον προαύλιο χώρο του Σχολείου μας. Πλούσια η θεματολογία τους που κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής ζωής. Κεντρική θέση κατείχε το περιβάλλον, η ανακύκλωση και οι παραδόσεις του τόπου μας. Το γενικό πρόσταγμα είχαν οι πρωτοποριακοί γυμναστές μας, ο κ. Σωτηρόπουλος Νικόλαος και η κ Φιλοπούλου Μαρία. Το πρόγραμμα που εκπόνησαν έδωσε τη δυνατότητα να περάσουν εκείνα τα μηνύματα που άγγιξαν την τρυφερή παιδική ψυχή, και συγχρόνως κατόρθωσαν, φυσικά και αβίαστα, να κινητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους.

   Γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες. Ξανάγιναν πάλι παιδιά. Έπαιξαν, χόρεψαν, γέλασαν, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η καρδιά δεν έχει ρυτίδες.
   Επιστέγασμα όλων των δράσεων, αποτέλεσε η παρουσία στο Σχολείο μας για μια ακόμα φορά του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, με πλουσιότατη συγγραφική δραστηριότητα που ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει ένα δικό του τρόπο να προσεγγίζει τον κόσμο των μικρών μας φίλων και να τον σημαδεύει, καθώς ως παιδαγωγός γνωρίζει καλά, πως η ψυχή του παιδιού είναι σαν το υγρό τσιμέντο : Ό,τι ακουμπήσει επάνω του, αφήνει ίχνη. Ο διάσημος, πλέον, Τριγωνοψαρούλης, ενηλικιώθηκε. Ωστόσο,εξακολουθεί να συγκινεί και να διδάσκει το σεβασμό στη διαφορετικότητα.
   Με αφορμή το νέο του βιβλίο «ο Χταπόδιος σέιφ και οι Τρεις Θαλοσσοφύλακες», μίλησε στους μαθητές της Β' τάξεως για τις καλοκαιρινές διακοπές, επισημαίνοντάς τους παράλληλα, πως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος απροόπτων καταστάσεων όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα, και κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

           Παιδιά μου, καλό καλοκαίρι!

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ